Nieuwe expositie bij Prismare!
Volwassenen Ouderen

Nieuwe expositie bij Prismare!

26 nov. 2019

Van tekening tot kunst, TekenKracht

Schetsen, tekeningen en Photoshop, Leslie Schuitert

www.leslieschuitert.com/www.tekenkracht.comDwars door vlakken

 

Ze zeggen wel eens: je hebt tekenaars en schilders. Dat klinkt misschien simplistisch, maar wat tegelijkertijd bedoeld wordt is: je hebt kunstenaars die denken in lijnen, en kunstenaars die denken in vlakken. Met lijnen en vlakken kun je hele werelden scheppen.

 

De tekenaar is een zoeker. Als de ene lijn niet klopt, dan zet hij een nieuwe lijn, donkerder en dikker, en de vorige lijn valt gelijk niet meer op. De schilder wil zo snel mogelijk vinden: wat zijn de belangrijkste vlakken en welke kleurtonen hebben ze; al die details komen later wel (of niet).

 

Maar wat is Leslie? In zijn tekeningen heeft hij het lef om zijn zoekproces te laten zien. De tekeningen naar Delacroix zijn wervelend. Ze gaan leven en krijgen een innerlijk, waardoor zelfs een leeuw menselijk wordt. Andere figuren zijn eenvoudiger en directer neergezet, en krijgen daardoor iets breekbaars.

 

Hoe anders wordt het als Leslie gaat denken in (kleur)vlakken. Zijn figuren lijken dan maskers te dragen, waardoor de dingen gaan schuren. Op het ene moment zijn we duidelijk op een dansvloer, maar kijken we hier naar een snapshot van een feestje, of plakt iemand vanuit de toekomst blije gezichten over mensen die onomkeerbaar zijn veranderd?

 

Het andere moment zijn we in een huiskamer waar van alles gebeurt, maar de grote vlakken scheppen rust. Er is een deur geopend, maar het uitzicht dat we door de ramen zien lijkt voorgoed onbereikbaar. Als toeschouwer laat je je blik meevoeren, zwierend langs lijnen en dwars door vlakken.


Jos Eertink

Stadsdichter van Enschede


 

Deze expositie is van 2 december tot en met 7 februari te bezichtigen. 

Artikel geplaatst door

Prismare

Meer nieuws

Lachende vrouw prismare